La història
Al 2015, la familia Cuadrat – Teycheney va comprar 60 hectàrees d’oliveres à L’Albagés, un petit poble de la provincia de Lleida, a la comarca de les Garrigues, a 120 km a l’oest de Barcelona. El besavi Francesc Cuadrat, natural de L’Albagés, posseïa i cultivava oliveres centenaries a principis del segle XX. La seva besneta, l’Evelyne va decidir reemprendre la història familiar, que es va aturar als anys 30. Al costat del seu marit Patrick Teycheney, originari de Bordeus i propietari d’una vinya a Saint Emilion Grand Cru, van decidir reestructurar i modernitzar els camps d’oliveres per extreure’n un oli d’oliva verge extra ecològic, amb DOP Les Garrigues: L’Oli

El clima i el territori
A 460 m d’altura sobre el nivell del mar, aquestes oliveres produeixen un oli excepcional, resultat d’una terra muntanyosa formada per terres argiloses i roques de pedra calcària. El clima mediterrani amb estius secs i calorosos, i una precipitació mitjana anual de 425 mm, fa que sigui ideal per les oliveres.

La varietat
És una oliva petita i rodona, molt aromàtica, de color verd o lila fosc anomenada Arbequina. El seu nom prové d’Arbeca, un poble de Les Garrigues on es cultiva des del segle XVII, quan el Duc de Medinaceli, va promoure plantacions massives d’oliveres del Pròxim Orient. Tot i que només representa el 3% de la producció del país, degut a la seva alta qualitat, té un reconeixement destacat entre els centenars de varietats d’olives espanyoles.

L’extracció en fred
A l’hora de collir les olives a la tardor, l’elecció de l’extracció en fred és decisiva. Es tracta de collir-les amb sistemes mecànics, mig verdes mig violeta, i portar-les immediatament al molí perquè, un cop rentades amb aigua freda, premsades i centrifugades, se’n pugui obtenir un producte exquisit. Tenen un aroma dolç i afruitat, amb sabors d’herbes autòctones, de carxofes, de tomàquets, d’ametlles verdes, …

Característiques
Aquest oli d’oliva està classificat dins la DOP Les Garrigues (Denominació d’Origen Protegida). Aquesta classificació DOP, creada el 1975, és una de les primeres d‘Europa. El nivell d’acidesa és inferior a 0,2 %, fet que li permet obtenir la qualificació de Verge Extra, que és molt popular entre els experts més exigents. De cultiu ecològic, té una etiqueta territorial que reconeix la seva especificitat.